sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Possuun säästämistä


En ole koskaan ollut ihminen jolle säästäminen olisi ollut luonnollinen tapa toimia ja elää. Onkohan kyseessä sitten iän mukanaan tuoma järjen kasvu, mutta vasta viime vuosina olen päässyt jyvälle tuostakin konseptista.

Jo muutaman vuoden ajan minulla on ollut käytössä systeemi missä joka tilistä menee x summa rahaa suoraan säästötilille. Tilille mihin minulla ei ollut mitään kortteja ja nostot piti käydä hoitamassa pankkikonttorin tiskiltä kiltisti vuoroaan odottaen. Yleensä tuohon operaation tarvittiin arkipäivälle sijoittuva vapaapäivä kun pankkien aukioloajat ovat mitä ovat ja jonot sen mukaiset. Siinä oli sitten yleensä aikaa miettiä tarvinko minä sitä rahaa todellakin ja säästöt pysyivät tallella. Noh, tämä systeemi toimi hienosti siihen saakka kunnes ystävällinen pankkivirkailija kertoi että pystyn liittämään muutamalla hiiren klikkauksella säästötilini verkkopankkitunnuksieni taakse. Se oli sitten sen onnellisen tarinan loppu ja sen koommin ei ole säästötilini saldo päässyt karttumaan muutamaa sataa euroa suurempiin lukuihin. Että kiitosta vain!

Toimisihan tuo konsepti vieläkin, mutta pitäisi avata kokonaan uusi tili pankista missä minulla ei ole mitään asiakkuuksia, tunnuksia tai kortteja. Pankista minkä lähin konttori on mahdollisimman kaukana ja huonoimmilla mahdollisilla aukioloilla varustettuna. Ehkä siis tyydymme vallitsevaan tilanteeseen ja yritämme pitää itsemme kurissa.

Marras-joulukuussa viime vuonna sain päähäni että haluan lähteä puoliskoni kanssa unelma lomalle jonnekin kauas. Siitä alkoi sitten uudellainen säästäminen. Tuosta lähtien olen laittanut orjallisesti säästöön jokaikiset pullonpalautusrahat, s-bonukset ja rahat joita olen saanut myydyistä tavaroistani ns. kaiken ylimääräisen tulon. Tähän päivään mennessä saldoa on kertynyt 727,66€. Mielestäni ihan kivasti vähän reilussa neljässä kuukaudessa. Tässä projektissa on helpotusta tuonut se että kyseessä on yhteisesti kerätyt rahat niin niiden tuhlaamiselle joutuu kysymään aina toisen suostumuksen. Ja kun säästämisellä on tarkkaan mietitty kohde tuntuu se myös auttavan houkutusten välttelyssä. Saan myös jotain ihme tyydytystä siitä että voin joka kuukausi yllättää Villen kertomalla säästössä jo olevan summan. Se kuittaa mukavasti kuukauden aikana osakseni saadut silmienpyörittelyt kun natseilen s-kortin käyttämisestä tai kun saan pienen halvauksen jos auto on tankattu muualla kun S-ryhmän asemilla. Pienistä asioista kasvaa loppupeleissä aika isoja summia.


Projektin kunniaksi sain Villellä joululahjaksi CapitaLIST PIG - säästöpossun. :D


Karuinta säästämisessä on se tosi asia, että helpointa se on silloin kun rahaa on! Auta armias jos talous olisi totisesti tiukalla niin tottakai tuolloin olisi herra Murphy kuulolla ja muistaisi lähettää erityis ison vakuutus- ja/tai sähkölaskun tai muuta pientä kivaa ylläriä.

Usein käy niin että oma pikku projektini kasvaa kasvamistaan ja koko ajan tulee uusia ulottuvuuksia. Tämäkään ei ole poikkeus. Ryhdyin siis vaan aluksi karsimaan ylimääräistä tavaraa kämpästä ja samalla rajoittamaan omaa shoppailuani. Nyt ollaan siinä pisteessä että karsin entistä enemmän tavaraa ja olen ostolakossa. En siis osta mitään mitä en välttämättä tarvi. Lisäksi olen laajentanut säästösuunnitelmia ihan uudelle tasolle...talouden muihin kustannuksiin. Tämä on vielä alkutekijöissä joten tarkkaa raporttia tilanteesta ei ole vielä antaa. Mutta alkuinnostus ei ole ainakaan vielä edes näyttänyt hiipumisen merkkejä. Päin vastoin :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti