keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Merde!


Huomenna olisi tiedossa toinen oppituntirykäisy Ranskan alkeita. Aloitimme siis uhkauksen mukaisesti Villen kanssa Ranskan alkeiden opiskelun työväenopistossa. Viime viikolla tuonne kurssin aloitustunnille ei menty kovinkaan innokkaissa fiiliksissä, edellisen päivän keikka painoi kropassa ja pariin tuntiin jääneet yöunet silmissä. Työpäivän jälkeen en edes ehtinyt ottamaan lyhkäsiäkään nokosia, kun jo piti kiiruhtaa uuteen opinahjoon.

Opettaja otti meiltä samantien luulot pois kevyestä alusta, ja noin parinkymmenen minuutin jälkeen piti esitellä itsensä koko luokan edessä ranskaksi ja kertoa missä asuu. Moi, c'est Katja. J'habite á Kallio. Lopputunnista piti jo keskustella parin kanssa sanoilla jotka luettiin ekaa kertaa läpi hetkeä aikaisemmin. Ihan kiitettävää tahtia siis edetään ja väkisinkin tuntee olonsa vähän tyhmäksi kun ei sisäistä asioita ihan noin vaan. Nyt kun alkoi tekemään kotitehtäviä niin tuntui ettei tunnista ollut jäänyt mitään päähän. Ehkäpä tämä tästä vielä jossain vaiheessa iloksi muuttuu.

Opiskelun iloa.....not!

Haaveilen vaan päivästä milloin alkaa ymmärtämään asiasta jotain. Ja jos innostuksen puute iskee niin tässä minulle vähän motivaatiota.


10 hyvää syytä oppia ranskaa

1. Ranskaa puhutaan kaikkialla maailmassa
Yli 200 miljoonaa ihmistä puhuu ranskaa viidessä maanosassa. Ranskankielisten maiden muodostaman frankofonian piiriin kuuluu 68 valtiota. Englannin jälkeen ranska on eniten opiskeltu vieras kieli maailmassa ja Ranskalla on suurin kulttuuri-instituutioiden verkosto ulkomaissa. Niissä käy kielikurssilla 750 000 henkilöä.
2. Kieli, joka auttaa työnsaannissa
Ranskan kielen taito avaa ranskalaisyritysten ovet Ranskassa ja muissa ranskankielisissä maissa (Kanada, Sveitsi, Belgia ja Afrikan-maat). Ranska on maailman viidenneksi suurin kauppamahti ja siellä on kolmanneksi eniten ulkomaisia sijoituksia, mikä tekee siitä tärkeän taloudellisen kumppanin.
3. Kulttuurin kieli
Ranska on keittotaidon, muodin, teatterin, visuaalisten taiteiden, tanssin, urheilun ja arkkitehtuurin kansainvälinen kieli. Ranskantaitoisena pääsee alkukielellä käsiksi ranskalaisiin ja ranskankielisiin kirjallisiin merkkiteoksiin, elokuvaan ja chansoniin. Ranska on yhteinen kieli sellaisille tekijöille kuin Victor Hugo, Molière, Léopold-Sédar Senghor, Edith Piaf, Jean-Paul Sartre, Youssou N’Dour, Céline Dion, Zinedine Zidane…
4. Matkailun kieli
Ranskassa käy vuosittain yli 70 miljoonaa matkailijaa, mikä tekee siitä ykköskohteen maailmassa. Pariisin-vierailu ja moninaisiin alueisiin Côte d’Azurilta Alpeille ja Bretagneen tutustuminen käy paljon mukavammin kun hallussa on ranskan alkeet! Ranskan taito on aivan yhtä hyödyllinen Afrikassa, Sveitsissä, Kanadassa, Monacossa, Seychelleillä…
5. Väline opintoihin ranskalaisissa yliopistoissa
Ranskan taito helpottaa hakeutumista opiskelemaan Ranskan maineikkaisiin ja korkealle rankattuihin yliopistoihin ja korkeakouluihin. Ranskantaitoisilla opiskelijoilla on mahdollisuus hakea Ranskan valtion stipendejä.
6. Kansainvälisten suhteiden kieli
Ranska on työkieli ja virallinen kieli YK:ssa, EU:ssa, UNESCOssa, Natossa, Kansainvälisessä Olympiakomiteassa, Kansainvälisessä Punaisessa ristissä… sekä useissa kansainvälisissä oikeuslaitoksissa. Se on kolmen EU-instituutioiden kotikaupungin, Strasbourgin, Brysselin ja Luxemburgin kieli.
7. Kieli, jonka avulla maailma avautuu
Ranska on kolmanneksi suurin internetin käyttökieli. Ranskan taito antaa mahdollisuuden katsoa maailmaa toisin silmin ja kommunikoida kaikkien maanosien ranskankielisten kanssa sekä ottaa asioista selvää ranskan kielellä suurten kansainvälisten medioiden kautta (TV5 Monde, France 24, Radio France Internationale).
8. Kieli, jonka oppiminen on miellyttävää
Ranskan kieli on helppo oppia. Sen oppimiseen on tarjolla lukuisia oppikirjoja, joiden avulla oppiminen on hauskaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Ranskassa voi nopeasti saavuttaa tason, jolla jokapäiväinen kommunikoiminen sujuu.
9. Kieli toisten kielten oppimiseen
Ranskan oppiminen auttaa toisten, etenkin romaanisten kielten (espanja, italia, portugali, romania), mutta myös englannin oppimisessa, sillä 50 % nykyenglannin sanastosta on peräisin ranskasta.
10. Rakkauden ja henkevyyden kieli
Ranskan oppiminen merkitsee aivan ensiksi nautintoa kauniin, rikkaan ja melodisen kielen oppimisesta, jota usein kuulee kutsuttavan rakkauden kieleksi. Ranska on myös analyyttinen kieli, joka antaa ajatukselle rakenteen ja kehittää kriittistä mieltä, mikä puolestaan on hyödyllistä keskustelussa ja neuvottelussa.
Lähde : Ranskan suurlähetystö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti